Säkra återväxten!

Idag är det många som satsar på sin egen cykling och sig själva och visst är jag en av dem.

Men jag vill också ge tillbaks något till den sport som jag verkligen älskar. Därför startade jag en cykelklubb och sitter idag som både ordförande och kassör. Framförallt engagerar jag mig för ungdomscyklingen i klubben och på annat håll.

Ungdomarna är sportens framtid och de är dem vi ska visa alla underbara sidor som cyklingen kommer med så att de vill fortsätta cykla. Det är dem vi ska lära cykelvett- och etikett och det är dem som vi måste pusha för att utvecklas och föra sporten vidare. Många glömmer dock bort detta tycker jag när nästan allt handlar om den enskildes prestation. En stor eloge och ett varmt tack till alla er som faktiskt engagerar er för våra ungdomar runt om i landet!

Resa med några av klubbens ungdomar till Mountainbike EM

Under mina över 20 år som Mountainbikecyklist vill jag påstå att jag har lärt mig en hel del om hur man tar sig fram i skogen och vad som krävs för att bemästra denna konstform. Många ungdomar och vuxna lär sig väldigt fort på egen hand hur man tar sig fram i skogen och kommer upp till en acceptabel nivå hyfsat fort. Andra behöver dock extra stöd och hjälp på traven för att lära sig och det är här jag vill hjälpa till. Att se hur någon utvecklas och klarar av saker man inte kunde tidigare med relativt små enkla tips och trix är verkligen kul.

Så vad är det egentligen som gör att jag och andra med mig kan cykla upp för en svår backe i skogen men att andra helt enkelt inte alls kan? Träning och många, många misslyckade försök är vad som krävs för att få den erfarenhet som behövs. Sen är det också extremt viktigt att kunna sätta fingret på vad det var som gjorde att man klarade hindret så man kan komma ihåg det till nästa gång.

Nu är livet tyvärr för kort för att kunna göra alla misstag själv så därför är det alltid bra att ta hjälp av någon när man är osäker. Hur ska jag göra? Hur hade du kört här? Hur tänker du när du ska köra här? Vad gör jag för fel? Kom ihåg att ingen fråga är för dum!

Många frågar mig om olika teknikövningar som man kan göra och därför tänkte jag börja ge er en övning i veckan som ni kan genomföra själva eller varför inte på klubbens träning. Övningarna kommer jag sedan att spara här på sidan och ni kommer att hitta dem i menyn.

Denna vecka börjar vi med balansövningen Snigeln.

Snigeln

Tid: Ca 10 min                                           Förberedelser: 2min

Förberedelse

Hitta ett hyfsat plant område på minst 10×10 meter t.ex. Fotbollsplan, parkeringsplats eller skolgård. Rita sedan upp en kvadrat eller märk upp två parallella linjer med ca 10-15 meters mellanrum.


Genomförande 

Rada upp alla cyklister längs med ena linjen. På angiven signal ska de sedan ta sig över till andra sidan så långsamt som möjligt. Man får inte avvika från sin linje allt för mycket utan alla ska ta sig så rakt fram som möjligt till andra sidan.

När alla kommit över vänder man och kör likadant tillbaks.

Tips!

Gör en tävling av det hela! Ställ upp alla längs med ena långsidan och på angiven signal rullar alla fram. Nu gäller det att vara sist över till andra sidan och man får stå still. Om någon sätter ned en fot i marken måste man ställa sig längst fram av alla som straff och fortsätta där ifrån. Samma sak gäller om någon på något sätt kör osjyst mot någon annan.

Efter ett tag blir vissa alldeles för duktiga på denna övning och då får du som tränare gå in och avbryta om du vill hinna med något annat. Jag brukar avbryta när de är två-tre deltagare kvar som bara står still.

Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s