Mtb i skogen vintertid, ja eller nej?

Har en känsla av att detta inlägg både kan röra och beröra men det är också tanken. Alla behöver vi tänka till lite extra ibland 🙂 

Sedan många år tillbaka har jag satt upp lite egna riktlinjer för mig själv och för hur jag beter mig i skog och mark och mot människor jag möter på min framfart i skogen. Allt för att försöka upprätthålla och bevara en så sund och hållbar MTB-kultur som möjligt.

Det är allting ifrån att alltid glatt hälsa på alla jag möter med ett Hej! oavsett hur trött jag är till att aldrig med flit sladda och förstöra de stigar och den skog som jag älskar.

Nu när det är vinter och oftast väldigt blött i skog och mark undviker jag till exempel helt att cykla i skogen periodvis. Främst för att det sliter väldigt mycket mer på stigarna (men även på materialet) än vad det gör när det är torrt. Jag vill ju ha fina stigar att cykla till våren också. Dock ser jag via sociala medier att det är många som är ute och gottar sig i leran. Absolut inget fel i det men det är inget jag gör.

Under perioden november – mars om jag ändå åker ut i skogen och kör är jag väldigt noga med vilka stigar och stråk jag väljer. Oftast blir det stigar som ligger högt (på åsar) där avrinningen är bra eller stigar som mestadels går på berghällar eller med sand i botten som gör att vattnet dreneras fortare. Framåt februari-mars försöker jag också att hålla till på stigar som ligger i söderläge. faktum är att jag till och med har en race-slinga som bara går i en söder sluttning. Här brukar det vara rena rama propagandaföret redan tidigt i februari om det inte är någon snö.

Glassar-före i februari! B-)
Jag förstår att det kan vara svårt att se vad skillnaden är om jag kör på stigar där det är blött. Hur mycket kan jag skada stigen? Faktum är att du inte förstör den så mycket men om alla tänker likadant och cyklar på samma stig så ska du se att det händer saker fort.

Jag vill bara att vi ska värna om vår fina natur och de stigar vi älskar. Tar vi hand om naturen och stigarna ger den oss kärlek tillbaks, jag lovar!

Naturen är vacker!!
Så tänk en extra gång innan du bestämmer dig för vart du ska cykla på vintern det vinner vi alla på.

En reaktion på ”Mtb i skogen vintertid, ja eller nej?

  1. Vi ska ha kul, men vi har också ett ansvar att vara med och vårda naturen. Att cykla genom spår där det är superblött och geggigt är ibland på gränsen till vårdslöshet i terräng, då är det bättre att avhålla sig från det. Exempelvis som nu eller tidigt på våren.

    Sedan kan man med vissa resurser bygga stig så att avrinning sker bättre och man kanske cyklar på en spång i stället för gegga, men då börjar vi snacka lite annan form av arbete som krävs – och som i längden skulle vara bra.

    Precis som du tidigare sagt så är stigcykling när det är tjäle i marken, rätt trevligt!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s